Látogatóban Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Sámán Ullmann Mónika Lászlónál

Csóválós

Fityiszt mutatott a szocializmusnak, amikor huszonnégy éve Bécsben debütált Kelet-Európa rocksámánjaként - mégis visszaengedték. Hagyományőrzőként, katonadalok újraéneklőjeként erdő mélyén, vízparti bioházban él Waszlavik László, és az sem zavarja, hogy nem kapkodták el biciklikeréken játszott Bartók-összesét.


Pócsmegyerig teker kétéltű biciklijével, majd a járgányt a Duna partján hagyja. A komposok már ismerősként üdvözlik, három kilométerre lakik tőlük, egy bánya fölött, napkollektoros, komposztálóval ellátott, tizenhét négyzetméteres házban. A másik parton, Leányfalun, kedvenc kocsmájában, amint meglátják, már teszik is fel a forró fizet a rezsóra. Waszlavik László, mint mindig, most is teázni fog. Felkap egy szalámis zsemlét a tálcáról, és falatozni kezd.

- Van egy főző barátnőm, ő hatig dolgozik, általában érte megyek, aztán reggelizünk-ebédelünk-vacsorázunk egyszerre. Amikor beesek ide, azért eszem valamit. Háztartást nem vezetek.

- A bioházban?

- Nem ház az, inkább tizenhét négyzetméteres szerszámoskamra, de tartózkodásra alkalmas. Felvonulási épületnek építettük, s mivel én elég sokat barkácsolok, remek műhelynek bizonyul, van benne esztergagép, hegesztőapparát is. Én készítettem a napkollektorokat, különféle jól ismert ökomegoldásokat használok, saját kutam van, egy kis nádas is segít a víz szűrésében. Takarékos izzóim vannak, a bojler átfolyója kis keresztmetszetű, hogy ne fogyasszak sok vizet. Ma a nagy ház a divat, ahelyett hogy az energiatakarékosságra gondolnánk. Azt hallom, hogy az EU meg akarja határozni a minimálisan építhető háznagyságot. Ez őrültség, hiszen ha 50-80 négyzetméter lakótér szükséges egy négytagú családnak, akkor egy főre 15-17 négyzetméter jut. Nekem ennyi van, s elég. Hetente három napot csavargok. Járom az országot, mindenfelé zenélek, leginkább harmonikázom a 96 basszusos, tizenöt kilós tangóharmonikán. A napokban Jászberényben voltam a csángó fesztiválon, majd Gyulán evezéssel, vadászház-látogatással kombinált mulatozáson vettem részt. Sokszor a fellépti díjam a koszt és a kvártély. Elmegyek akkor is, ha kőműves hív, aki disznótorra invitálja azokat, akiknek házat épített. Ma telefonon arra kértek, hogy egy lovas tanyának személyre szabott dalt komponáljak.

Korábban kis Polskija volt Waszlavik Lászlónak, ma már egy barátnője Daewoojával közlekedik. Mindig magával viszi NDK-gyártmányú, összehajtható csónakját, s ha csak lehetséges, vízre teszi. Egyébként van hagyományos halászladikja, kenuja, kajakja, meghívásokra csatlakozik társaságokhoz, ha kell, a környezetvédelem vagy a vízi turizmus érdekében demonstrál. Felháborítja a borzalmas hét végi motorcsónak-forgalom itt, a Duna-ágon. Sajnálja, hogy a környezetvédelem szempontjai szerint Magyarországon csak négy helyen: a Velencei-tónál, a Balatonon, a Tisza-tónál és a Soroksári-Duna-ágnál van kulturáltan szabályozva a vízi forgalom. A helyi lapban környezetvédelmi rovata van, ott fejti ki álláspontját, bár legutóbb a főidényre jellemző leányfalui parkolási anomáliákról értekezett.

Most is hívogatják egy kereskedelmi televízió show-műsorába, de nem azért, hogy erről beszéljen - ezért nem akar kötélnek állni. Nem szereti a bulvárt, amúgy is más érdekli. Már háromnegyed éve dolgozik egy kétéltű biciklin. Előrehaladott állapotban vannak a munkálatok, azzal jött a szárazföldön - mutat a túlpartra. Tegnap lakkozták, de még csiszolgatni kell, hogy újabb réteggel vonhassák be. Aztán következhet a vízi főpróba. Nem ez az első kísérlete. Tizenvalahány évig a közeli erdőben egy elektromosság nélküli kis parasztházban élt, s magának termelte az áramot Babetta motorral. Emigráns magyartól kapott drótszamarat, egy svájci falu kiszolgált háromsebességes, agyváltós postásbiciklijét. Abból kétéltű járművet készített, azaz a csomagtartóra két kihajtható úszótestet fabrikált, s elöl volt egy második villa, amely kerék alá lehajtható kis csónakot rögzített. Három ekképpen kialakított úszótesttel, valamint egy hátsó propellerrel jól szelte a vizet, ám ha megállt a hajtásban, süllyedni kezdett.

- Tavaly szigetkerülésen találtam egy szörfdeszkát, azt beépítve konstruálom a mostani járművet. Ez jobb lesz - állítja Kelet-Európa szikár arcú sámánja.

Dalában így vall természetszeretetéről:

"Tanyán laknék vagy sajkán, fussa be a borostyán / Vagy fészket raknék egy fára a pályaudvar nem pálya / De gyenge az ág, nem bírja, hogy kemencét rakjak rája / A fűtésem így regényes: kalotaszegi legényes // Toronyházból jól kilátni: / Szemben épp egy nagy ház áll ki / Az ég felé törnek - mondják / S a csillagokat eltakarják."

Waszlavik László 1951-ben született Miskolcon, ahol apja meteorológusként repülőszolgálatot teljesített, azaz felhőket fényképezett. Innen a szülei régi lakhelyére, a Dunakanyarba, Budakalászra kerültek vissza. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozatának elvégzése után ukrán nyelvterületen, Lvivben vörös diplomával abszolválta a műszaki egyetemet. Két öccse s egy húga van: a fiúk egyike utasszállító pilóta, a másik buszsofőr, s mint tapasztaltuk, bátyjukat is módfelett érdekli a közlekedés.

Az egyetemen számítástechnikát tanult, s az akkor használatos nagyszámítógépek alkatrészeiből készítette első keverőpultját. Később kohó- és gépipari, majd kőolaj-termelési és gyógyszeripari műszaki fordítóként dolgozott. Már gyermekkorában klarinétozni és harmonikázni tanult, s ifjú fejjel a fordítás mellett zenélni kezdett. Felvételei a magyar és balkáni népek népzenei motívumaira épültek, és jellegzetesen szegényes, sámánisztikus töltésűek, ugyanakkor a punk is nagy hatással volt rá, igaz, bevallottan ő ehhez csak a "keverőpultot" szolgáltatja, mert híján van mindenfajta tehetségnek. Elnevezte kísérleti zenéjét jop stílusnak: a mozaikszó a jazz-, opera-, punkmuzsikát takarja.

Hetvenkilencben a Bizottság együttes alapító tagja volt. A híres Fekete bárányok koncertre ő ajánlotta be a csapatot Nagy Ferónak a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekarául. 1980. augusztus 23-án debütáltak nagy sikerrel az Óbudai-szigeten. A Bizottságból ügy lett, amelynek abszurditása odáig fajult, hogy az 1981. márciusi tatai tanácskozáson elmondott beszédében külön kitért rájuk Tóth Dezső művelődésiminiszter-helyettes. A párt "tanácsára", mivel a központi bizottság már foglalt név volt, előnevet kellett felvenniük, így lettek A. E. (Albert Einstein) Bizottság.

Waszlavik László az együttesben zenei irányzatú, koncepcionális viták során szembekerült Wahorn Andrással, ezért hamarosan kitették a szűrét - a Beatrice, párhuzamosan a Vágtázó Halottkémek tagja lett. A CsigaBiga nevű punkzenekar alapítója volt, 1982-ben jelent meg Atlantiszi medvetor című hanganyaga, s a nyolcvanas évek második felében "kelet-európai rocksámánként" közel húsz koncertet tartott nyugaton. A roskilde-i koncerten (Nyugat-Európa legnagyobb rendszeresen megtartott rockfesztiválja) született meg a kelet-európai rockfesztivál ötlete, mondja Waszlavik, amelyet Nagy Feró valósított meg, később pedig Müller Péter lett a gazdája.

Waszlavik Lászlónak 1987-ben Global Shaman Maxi címmel Münchenben megjelent első lemeze, melyen megtalálható a Hier ist mein auto és a Go here baby című dal:

"Go hier baby I'm kunstler / Go hier Madchen I'm kunstman / Wir sind artist, wir sind sportsmans / Tai-dai-dai-dai-tap-ta-daj-dej / Go hier baby I'm gros man / Go hier baby I'm gros man / Wo ist baby, wo ist Madchen / Jönni kislány, én nagy művész / Tudni sok kunszt, híres lángész / Lenni férfi, bátor, merész / Tai-dai-dai-dai-tap-ta-daj-dej / Jönni kislány, én nagy művész / Fogni bicepsz, milyen kemény."

- 1985-ben meghívtak a bécsi ünnepi hetekre. A menedzser arra kért, találjak érdekes megjelenést és címet. A koncert címe végül az lett: A kelet- és összeurópai rocksámán felkeresi Bécset a nyugati kultúra megtisztítása végett. Ez nagyon tetszett a menedzsernek. Az volt az ötletünk, hogy az egyik bécsi sétálóutcán egy jellegzetes kelet-európai autó hátán tartunk figyelemfelhívó koncertet. Válogattunk az autótípusok közül, végül a Velorexnél kötöttünk ki.

- Ekkoriban megfigyelték a magyar titkosszolgálatok?

- Azt hiszem, igen. De nem foglalkoztatott. Nyílt titok volt, hogy a velem kapcsolatban álló intézményi vezetők jelenthettek rólam. A hatóságok szerint mindig útlevél- és meghívóproblémáim voltak, nehezen jutottam ki Nyugat-Berlinbe és az NSZK-ba. Sőt nemcsak itt, nyugaton is figyeltek. Emlékszem arra, hogy amikor a német sztrádán Volkswagen mikrobusz húzta az utánfutót, és azon ült a Velorex a szárnyaival, lecsapott ránk egy helikopter US Army felirattal, s tíz kilométeren keresztül követett minket. Fárasztó turné volt, 4500 kilométerrel.

Teljes művészneve a rendszerváltáskor: Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Sámán Ullmann Mónika László.

A legfurcsább utóneve kétségtelenül az Ullmann Mónika. De az okok közismertek. Annak idején a Beatrice kiírt egy pályázatot arra, hogy ki tudja punk stílusban elénekelni a Boney M Daddy Cool című számát. Waszlavik, aki addig egyetlen zenekarában sem énekelhetett, mert társai szerint sem volt hangja, jelentkezett Nagy Ferónál, hogy majd ő előadja a számot. Meg is nyerte a pályázatot. Akkoriban tűnt fel a kicsi Ullmann Mónika a színpadon egy gyerekdallal, amely erőltetettsége miatt igencsak irritálta Feróékat. A nemzet csótánya - talán ezért - mindig úgy konferálta fel Waszlavikot, amikor punkot énekelt, hogy most jön Ullmann Mónika.

"Falu végén kurta diszkó / Szomorún röfög itt a disznó / Ausburg felé öles pázsit / De Pató úr heverászik // Átnézek egy kerítésen / Egy tehén cammog faekével / Kézitankkal egy tábornok fut / Hé, atyafi! Hogy megy sorunk? // Raktáraink tele tankkal / Drótunk rengeteg villannyal, Mezejeink marhával / Nótáink hejehujával!"

Waszlavik Lászlót telefonon keresik: valakinek valamikorra lengyel néptánccsoport kellene. Neveket ajánl, és megígéri, még pontosabban utánanéz a lehetőségeknek. Aztán elrejti a készüléket az ölében fekvő fatarisznyában, amely huszonöt éves darab. Nem kér újabb teát. Megissza a száraz vörösbort is, de ahhoz most még korán van.

- Akkoriban Szentendrén éltem, a butikvárosban, a Gőzhajó utcában. Vettem egy nagyon szép szatyrot 180 forintért, de két hét alatt szétment. Visszamentem a boltba, s mondtam az eladónőnek, hogy vennék egy másikat, mert nagyon szép, és a következő két hétre is szükségem lenne rá. Nem lehet, mert a külföldiek elvitték az összeset - felelte a hölgy. Álltam tanácstalanul, majd vettem a felső sorból egy matyó dobozt. Gitárhúrfeszítőből zárat eszkábáltam rá, szíjjal láttam el, egy eső után azonban megcsálult. Akkor határoztam el, hogy megépítem időtálló anyagból. Ez volt az egyik evolúciós vonala, másrészt sokat kajakoztam, de nem a manapság divatos indián, hanem hordóaljú járművön, és sokat borultam. Nekem szokásom volt, hogy walkmanről két kis hangfalon népzenét hallgattam evezés közben, s gyakorta kellett megpróbálnom mindent összehalászni. Elhatároztam, hogy építek olyan alkalmatosságot, amely fenn marad a vízen, s bele van építve a hangfal is. Így készült el ez a tarisznya, s időtállónak bizonyult. Belefér a mobil és a tokivoki is. A régi házikótól néhány kilométerre lakott a barátnőm; a két hegycsúcs közé kifeszített átjátszóantennákkal segítettem a kommunikációt. Most a lakhelyemnél öt kilométeres körzetben tudunk beszélni ezzel az ingyentelefonnal - mondja elégedetten.

Waszlavik a Gazember nevet az előző rendszerre tartogatta, de most már úgy érzi, jó lesz erre az időszakra is. Az 1990-es évek elején két "nemzeti zenei fesztivált" szervezett, melyek célja a hagyományápolók és a hagyományokat számos műfajban feldolgozók közös szerepeltetése, illetve a magyar szellemű zenei törekvések összefogása volt. Saját kazettái mellett főleg népzenei és hagyományőrző kiadványok: huszárdalok, katonanóták, pajzán énekek megjelentetésénél bábáskodott. Kiadta a Bartók összes felvétele CD-jét is, amelyen ő játszik biciklikeréken, de a korong nem fogyott. 2006-ban és 2007-ben művészeti fővédnöke volt a Leukémiafesztivál - Segélykoncert a leukémiás betegekért jótékonysági rendezvénynek, s mindkét rendezvényen koncertet is adott, de fellépett a 2006-os Kossuth téri kormányellenes tüntetéseken; erre az alkalomra külön dalt is írt Forradalom szele járja Budapestet címmel, amely Kossuth tér induló néven vált közismertté. Nem politizál, a pártoktól igyekszik távol tartani magát.

Waszlavik László szerint a magyar népzene azért rendkívül izgalmas, mert Közép-Európában a zenei tudás fő hordozójává vált. Úgy véli: a komolyzene főleg a nyugati társadalmak, a királyi udvarok zenei tudásának hordozója, udvari kultúráról pedig csak ott lehet beszélni, ahol az állam stabil gazdasággal és fix határvonallal rendelkezik. A Kárpát-medence azonban mindig átjáróház volt, s ahol elpusztították a tudás udvari formáit, mint ahogyan a törökök felégették könyvtárainkat, ott a népi tudás lett a kultúra megtartója. Ezért van nálunk nagyságrenddel több táncműfaj, mint Nyugat-Európában, hiszen míg egy francia hagyományőrző négy-öt karakteresen elkülönülő néptáncot tud bemutatni, mi minimum negyvenet. Fontos az autentikus népzene, de mindig szükség van megújítókra és feldolgozókra is. Ő magát ide sorolja, hiszen tangóharmonikán ad elő magyar népdalokat vagy saját szerzeményeket.

Átmegyünk a komppal, hogy megmutassa kétéltű biciklijét. Közben arról beszél, hogy gyerekként kétszer is beíratták úszni, de nem sikerült megtanulnia. A Duna mellett felnőve viszont már megvilágosodott, s évek alatt tizenhat új úszásfajtát talált ki. A gyorsúszást és a mellúszást a vizet ellenséges közegnek tekintő muszájúszásnak tartja. A sporthoz közeli és meditatív úszásait már a Testnevelési Főiskolán is bemutatta.

- Van, amikor mind a négy végtagom mást csinál, van, amikor oldalazó mozgással aprókat ollózva a lábammal a kezemet haluszonyként mozgatom. A lótuszüléses hason, háton megy, de a delfinmozgásos úszás sem áll távol tőlem - mondja a kompon. Megfigyelte a Dunán a vízisikló úszását is. Bár azt ember meg nem csinálja, ezért dugóhúzó alakú, térbeli csóválós tempót is kifejlesztett.

- Nem könnyű mozgás - teszi hozzá elképedésemet látva.

Ilyenkor, nyári délutánokon két-három kilométert evez ár ellen, majd leúszik a Dunán a ladikja mellett.

"Ha nekem egyszer sok pénzem lesz, felülök a léghajóra / Onnan szórom szerte-széjjel, szana-szét a levegőbe / Ej, mi a pénz, hadd nőjön ki, az alföldi rónaságon / Learatom, s nyilvánvaló, hogy csak ön lehet a csajom. // Kecskelábú teknősbéka, csomót kötök a nyelvedre / Elfújlak én felfújt hólyag, megrángatom én a lábad / Kitömlek én aprópénzzel, bezárlak a páncélszekrény' / Legfeljebb, ha úszom egyet / a sok pénz húz le majd / A Balaton fenekére, ó, je."


(2009. augusztusa)

Eddigi látogatók száma: Hit Counter by Digits