Mivé lesz Utasi Árpi tehetsége

Csillagocska

Tűzpiros autót s tizenkétmillió forintot nyert a Szerbiában élő Utasi Árpád a Csillag születik televíziós vetélkedőn. Mesemondóként színházban játszott, próbált kitörni, a szürke hétköznapokon mégis füvet nyír és disznókat gondoz. Háztartásigép-szerelő szeretne lenni, s ha kell, a jövő évtől boldogan elszegődik kisinasnak.


Nagyokat durrogva ég a hasábfa a tapasztott falú ház nappalijának kandallószerűségében. Süvít a szél kint, ameddig teheti, lemerészkedik a kéménybe is, s kocogtatja a kályhacsövet. Száz-egynéhány légy még ott aszalódik a huzatra meg-meglibbenő, ragacsos fogópapíron, arra emlékeztetve, hogy pár hete még nyár volt. Csantavér magyarlakta szerbiai falu, főterén egyik nevezetességével, a Páduai Szent Antalról elnevezett neoromán stílusú katolikus templommal. És a többi nevezetesség' Itt született Törley József pezsgőgyáros és Matuska Szilveszter kereskedő, a biatorbágyi merénylet elkövetője. A Fidelinka malom mögötti utcában, a Bekecs telepnél pedig a "csantavéri csoda", "Bácska csillaga", Utasi Árpád mesemondó tekergeti a paplan alatt a lábát.

De nehéz felkelni hajnali fél hatkor. Nem szállt el az agya a sikertől, a kameráktól s a médiafénytől, ha majd kikászálódik az ágyból, gumicsizmát húz, s mint a család egyetlen férfi tagja anyjának segít az ól kiganézásában, a disznók és tyúkok ellátásában.Hat évvel ezelőtt a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanítónője, Zélity Edit és könyvtárosa, Aradszki Hajnal Piroska fedezte fel a második osztályos kisiskolás mesemondói tehetségét, s óraközi szünetekben meg a tanításról kikérve készítették fel a helyi térségi megmérettetésekre. Sorra vette a selejtezőket, elődöntőket, idővel megnyerte a Kálmány Lajos népmesemondó versenyt, és első gyerek mesemondóként megkapta a vajdasági Mesefa Díjat is.Utasi Árpád a Csantavérről elszármazottak falubeli ünnepségén fellépve ismerkedett meg Varga Mihály bácsival, aki nem hagyta, hogy a tehetség elvesszen, és Magyarországon élve benevezte az apró termetű fiút az RTL Klub televízió tehetségkutató versenyére. Berecz Andrással, Böhm Györggyel és Szabó Gyulával közös produkcióban léptek a döntőben zsűri és közönség elé. Addig százezrek szavaztak rá a Kárpát-medencében. A határon túli gyermeknek óriási sikere lett az anyaországban: ő nyerte meg a tehetségkutató versenyt. Utasi Árpád tehát fénylő csillag lett - írták a vajdasági lapokban. A fiú fellépett aztán az Országházban is, tavaly pedig a veszprémi Petőfi Színházban játszotta Bendegúz szerepét az Indul a bakterházban.

Ülünk Csantavéren a régi ház szobájában, a durrogó kandallócska mellett 2009 októberének második felében. Épp végeztek a ház körüli munkával. Az ágyra telepedtek vendéglátóim. Szélen, az ablaknál az anya, Bordás Erzsike, aki az előző hetekben napszámba járt, kukoricatörésre, esténként pedig a góré pakolására, mellette orgonasíp-szerűen Árpi, majd Annamária és a tejfölszőke hajú háromesztendős Melánia. A nagylány, Renáta is velük él, most nincs itt, fodrásznak tanult, de virágkötőként dolgozik a falu központjában. Árpád édesapja, Utasi Attila az idén meghalt motorbalesetben. Ő hosszú éveken át tagja volt a híres csantavéri színtársulatnak, innen származhat a kisfiú tehetsége.

- Karácsony előtt egy nappal volt a díjkiosztó, nem győztem sütni-főzni, hogy utolérjük magunkat. De nagy ajándékot kaptunk, a tehetség elismerését - mondja nevetve az anya. Árpi komoly arcot vágva szólal meg.

- Nem volt nehéz megtanulnom a meséket, néhány olvasás után már elő tudtam adni bármelyiket. Bár előzőleg is sok fontos tudnivalóval ismertettek meg tanáraim, mégis olyan alapvető dolgok maradtak ki, mint például az, hogy mikor, hol vegyek levegőt, s hol vigyem fel vagy ereszszem le a hangomat. A televíziós győzelem díja egy éven át havi egymillió forint volt és egy Fiat 500-as kisautó. Így lett a nagy szegénységből szerény lehetőség - állapítom meg újra az anyát hallgatva, aki szerint a nettó összeg a levonások, átváltási költségek után hétmillió forintot tett ki, s az autót is eladták, mert Árpinak jogosítványa sincsen, s a vám is nagyon magas lett volna. A fiú az átadáskor azért beült a kormányhoz a tűzpiros járműbe - másfél percre. Míg korábban albérletben laktak Csantavéren, s három tehén és két ló volt a vagyonuk, a pénzdíj egy részéből megvásárolták mostani házukat, a maradékot pedig bankbetétbe helyezték, amelyből a későbbi álmok megvalósítását lehet majd finanszírozni.A "bácskai csillag" a vajdasági önkormányzattól számítógépet, mesekönyveket s egy bőr focilabdát is kapott. Miután tavaly a veszprémi Petőfi Színház felkérte Utasi Árpádot az Indul a bakterházban Bendegúz szerepére, hosszas egyeztetés következett arról, hogy milyen engedélyek szükségesek a munkavállaláshoz. Az érvényes vízum mellett orvosi igazolás, magyar adó- és taj szám, valamint a szerbiai gyámhatóság engedélye is szükséges volt ahhoz, hogy munkát vállalhasson.

- Árpinak mozgalmas, nekem unalmas volt a veszprémi élet. Mivel magántanulóként végezte az iskolát, kilencre jött a magántanár, tízre ment próbálni, ebéd után pihent, majd megint jött a magántanár. Sok jóérzésű emberrel találkoztunk, egy helyi kisvendéglő tulajdonosa úgy szponzorált minket, hogy Árpi és én hónapokig ingyen ebédelhettünk és vacsorázhattunk nála - mondja az édesanya. Hozzáteszi, hogy Fábry Sándort például bármikor felhívhatják, ha kérdésük lenne egy szerződéssel vagy bármi mással kapcsolatban.

Elővesznek egy fényképalbumot, s a színházi hónapok képeit mutatják, majd egy kicsiny emléklapot, amelyen Bujtor István igazgató úr gratulál Bendegúz szerepének alakításáért. Azóta elhunyt a színész, aztán Árpi mese-CD-jének közreműködőjét, Szabó Gyulát vitték kórházba. Az asszony megdöbben, ahogy erről értesül. Nem is tudta. A Csillag születik tehetségkutató verseny idején, a díjazást követően, illetve veszprémi "színész korában" rendszeresen foglalkoztak a fiú személyével az újságok. Sztár lett, gyakran kértek tőle autogramot, vagy egyszerűen szeretettel hátba veregették. Később viszont a magyarországi bulvárlapok negatív szenzációt kreáltak Árpi tanévkihagyásából, a család időleges szétmenéséből s apja halálából is. Ezért ha manapság meghallják, hogy újságíró hívja őket, borsódzik a hátuk. Elárulom, a bizalmatlan légkörből nekem is kijutott. Három-négy meggyőző és négy-öt időpont-egyeztető telefonba került, hogy fogadjon a délvidéki család. Lecsengeni látszik ez az időszak is. Kikapcsolták a reflektorokat, nem súg a súgó sem már. Csantavéren szürke hétköznapok következtek: a nem igazán szeretett házimunka, például a sertésól takarítása vagy a falubeli sportpálya füvének nyírása. Utasi Árpi színész szeretne lenni, de van egy könnyebben elérhető álma is, bár annak megvalósítása is nehézségekbe ütközik. A múltkor a kábeltévé bekötésekor segédkezett a mestereknek, akik megállapították, hogy jó érzéke van a technikai dolgokhoz. Úgynevezett fehér technikus szeretne lenni, aki a komputertől a porszívóig mindent meg tud javítani. A nyereményéből megmaradt s bankban tartott pénz elég arra, hogy az épület egyik toldalékát komfortosítsák, műhellyé alakítsák, felszereljék gépekkel

- Kisgyermekkoromtól mindent szétszedtem, majd összeraktam. Nálunk Szerbiában ez biztos szakma, mert az itt élők inkább megcsináltatják a készülékeiket házhoz jövő szerelővel ötszáz dinárért (ezerötszáz forintért - V. A.), mint a szervizben tízezerért. Csantavéren két ilyen szerelő van, s nagyon jól megy nekik, mindig tömve van a műhelyük háztartási gépekkel, elektronikai készülékekkel. Négyéves az iskola, de az ígéretek szerint csak jövőre indul Szabadkán magyar nyelvű képzés - mondja a fiú.

Utasiék kevéssé tudnak szerbül. Erzsike például ahhoz szokott hozzá, hogy magyarul beszél, hiszen a nyolcezer lakosú Csantavéren az emberek kilencven százaléka magyar, elenyésző a szerbek, horvátok és bunyevácok aránya. Nemrég viszont egy szabadkai ügyintézésnél arra kényszerült, hogy keresse a szerb szavakat, rettenetes lehetett hallani.

- Nagyon sokat kell beszélni ahhoz, hogy másoknak könnyen a tudomására adjam, mit akarok. El is mosolyodtam magamon, mikor kiléptem az irodából.A gyerekek is hasonló helyzetben vannak, szóba sem kerülhetett, hogy Árpi beiratkozzon szerb nyelvű szakmai képzésre. Néhány év múlva Annamáriánál is jelentkezhet ez a probléma, aki már évek óta eltökélten cukrász szeretne lenni.Ahogy szóba kerül a neve, feladatot is kap. A tizenkét éves értelmes kislányt mozgósítják. Tejfölért és kenyérért kell elmennie a Fidelinka malomhoz, illetve a kis Melániának csokiért. El is szégyellem magam, ahogy az orgonasípként az ágyon ülő családra nézek, ki is csúszik a számon: ennyi apróság, én meg egy csokit sem hoztam!Nevetve megszólal mesemondó hangján Utasi Árpi:

- Való igaz, hozhattál volna!Rögvest szabadkozik is, hogy csak viccelt, de látom a szemén, hogy örülne neki. Szerencsére búcsúzáskor találok az autóban egy fél zacskó cukorkát, benzinkútnál vett Lada makettautót s Melániának egy plüssoroszlánt. Lám, majd otthon elmondhatom, azért van annak haszna, hogy állandóan kupi van a kocsiban.Csantavér Szeged alatt, a határtól ötven kilométerre található. Budapest 220 kilométerre van innét, ebből 180 autópályán megtehető szakasz. Autóval könnyedén el lehet jutni "Magyarba", de busszal és vonattal nagyon nehézkes. Itt Csantavéren a szomszéd utcában lakik egy taxis, akivel megalkudtak, összeálltak, s ha Árpit fellépésre hívják - szerencsére havi két-három alkalommal előfordul ilyen -, akkor kedvezményes áron számolva vele utaznak az előadás helyszínére. Erzsike mint menedzser intézi a szerepléseket, hiszen fia még kiskorú, s neki van mobiltelefonja. Szívességből nem tudnak elmenni sehová, szükségük van a tiszteletdíjra, szállásra, teljes ellátásra. A nyáron emlékezetes fellépésük volt a Balaton-felvidéken, de Szlovákiába, a Felvidékre is invitálják őket. Odáig mégiscsak 450 kilométert kell megtenniük, így a benzinköltségük is tetemes összeg. Október 31-én a békéscsabai színházban volt Árpinak 45 perces szereplése, ami komoly fejtörést okozott, hiszen a fiú eddig 30 perces műsorokat adott. Utasi Árpád 1993. szeptember 30-án született. Abban a hónapban és azon a napon, mint Kisbaconban százötven évvel ezelőtt példaképe, Benedek Elek, a nagy meseíró.

Azért meggyőződöm róla, hogy ebben a kis szerbiai házban sok a fájdalom, a lemondás. A nyereményből akár Magyarországra is áttelepülhettek volna, mint a rokonságból oly sokan, de a nagyszülők Csantavéren élnek, és "öreg faként nem akarják, hogy átültessék őket". Gondoskodni kell róluk. Azt sem tudják, hogyan halt meg a csantavéri balesetben az apa, Utasi Attila. Sokfélét beszélnek, a lapok is mindenféle rosszat összeirkáltak róla, pedig ha tehette, gondoskodott a négy gyermekről, s rendszeresen tartotta velük a kapcsolatot.- Nem tudjuk, hogy kinek a hibájából halt meg. Tavaly szétmentünk, lesz majd bírósági tárgyalás, nyilván elmegyünk arra - sóhajt az asszony. Erzsike próbált munkát keresni, de Szerbiában negyven év körül már nem kell semmire az ember. Árpit zavarja a kis termete, súlyzózni, erősíteni jár egy falubeli konditerembe. Treníroznia kell a tüdejét is, erre is akadnak technikák az edzőteremben.

- Nem lehet mindent egy szuszra kimondani. Amikor egy pillanatra megcsuklik a hangja, annyit jelent, hogy elfogyott a levegője - magyarázza az anyja.

Télire négy tonna szenet vettek, s a héten az öt tonna fát is meghozzák, így napokig nem fog Árpi lejárni, mert lesz mit behordani a tárolóba. Ami jó az életükben: üdülésként fogják fel a magyarországi fellépéseket, ilyenkor útközben jut egy kis chips, édesség a gyermekeknek. Bár semmi sem olcsó, vesznek azért vásárfiát, mint a falról leakasztott és megmutatott kerámialapra festett házi áldást a balatonfüredi fellépés emlékeként. Néha gügyögve morzsolja a mondatokat a szőke hajú Melánia, mamája gyakran a szájára teszi a kezét. Árpi kilép a szoba közepére, s ünnepélyes hangon a testvérére mutatva ízesen hangsúlyozza:

- Ez is mesemondó lesz majd, mint én, úgy látom. Besurran a hideg levegő az ajtó alatt. Több a családi kép, mint a könyv ebben a nappaliban. A belépőben futószalagon festett képecskék általuk eddig még nem látott helyszínekről, az Akropoliszról, Szantorini beomlott kalderájáról. Ahogy kikísérnek, a pillanatra magára maradt Melánia torkaszakadtából ordítani kezd. Erzsike megszólal:

- Kis méregduda lett, mert a testvérei elkényeztették.

Csantavéren esténként sokszor csillagos az ég.


(2009. novembere)


Eddigi látogatók száma: Hit Counter by Digits